Etsivä löytää - löytäjä paranee

Harhaluuloja hypnoosista

Etsivä löytää - löytäjä paranee.

Harhaluuloja hypnoosista ja hypnoosihoidoista

Suomessa on satoja hoitoalan ammattilaisia, jotka käyttävät hypnoosia apuvälineenä hoitotilanteissa. On lääkäreitä, hammaslääkäreitä, psykiatreja, psykoterapeutteja, psykologeja, suggestoterapeutteja ja niin edelleen. Maailmalla näitä ammattilaisia on arvioitu olevan lähes kaksisataatuhatta.

Hypnoosihoidon yleisyydestä ja tehokkuudesta huolimatta ennakkoluulot ja harhaluulot hoitomuotoa kohtaan ovat juurtuneet syvälle. Näyttämöhypnoosin hullutteluja pidetään yhtenä syynä vääristyneisiin mielikuviin. Toinen syy on se, että aihe kiinnostaa, mutta tietämättömyyteen perustuvat väitteet kulkevat huhun lailla, suu suulta vääristyen.

Mitä ihmiset sitten kysyvät hypnoosista ja hypnoositerapiasta? Kun on satoja kertoja kuullut samat merkilliset väitteet ja samat harhaluulot, toivoo jo tilaisuutta saada kertoa vastauksensa useammalle kuin yhdelle ihmiselle kerrallaan.

1

Ensimmäinen harhaluulo: "Hypnoosi on niin pelottava ja vieras tila, että en uskalla …" Ei hypnoosi todellakaan ole vieras olotila. Jokainen terve ihminen on jo ollut hypnoosissa. Sinäkin. Et vain ole tunnistanut sitä, kuten eivät tunnista useimmat hoitohypnoosissa olevat, ellei syvyyttä testata esimerkiksi käden itsestään nousulla.

Kun kuulet mehevän juorun, sen suggestiivinen vaikutus voi olla niin voimakas, että joudut ponnistelemaan säilyttääksesi puolueettoman asenteen juorun kohteeseen. Silloin olet juoruhypnoosissa. Kun televisio-ohjelma kiinnostaa sinua, vaivut televisiohypnoosiin. Kun kirja kiehtoo, vaivut lukuhypnoosiin. Hoidossa tätä ennestään tuttua hypnoottista tilaa hieman täsmennetään ja pidennetään, jotta ehdit riittävän kauan syventyä parantaviin mielikuviin ja oivalluksiin.

Itse tilana hypnoosi on miellyttävä ja rauhoittava. Ei siinä ole mitään pelättävää. Ethän sinä ole pelännyt juoruja, et televisiota, etkä kirjojakaan.

2

Toinen harhaluulo: "Minä varmasti jään tajuttomana hypnoosiin." Ei hypnoosissa olla tajuttomuuden tilassa. Television hypnotisoimana näet, kuulet ja voit kommentoida tapahtumia. Samalla tavalla voit hoitohypnoosissa olla silmät auki tai kiinni. Kuulet kaiken tarkasti. Voit vastata kysymyksiin, tehdä vastakysymyksiä tai ehdottaa miten jatketaan. Et ole mikään tahdoton möykky. Olet vain tavallista suuremmassa keskittyneisyyden tilassa.

Eikä hypnoosiin voi jäädä. Kukaan ei ole jäänyt. Vai oletko kuullut jonkun jääneen silmät renkaina tuijottamaan televisiota ohjelmien loputtua. Jos hoito-ohjelma ei etene toivomustesi mukaisesti, voit milloin tahansa keskeyttää hypnoosin ja palata normaalitilaan.

3

Kolmas harhaluulo: "Hypnoosissa paljastan sisimpäni ja hölötän kaikki salaisuuteni." Kuten edellä sanoin, et ole tahdoton möykky. Jos sinulla on arkaluontoisia salaisuuksia, "luurankoja kaapissasi", voit itse päättää otetaanko ne esiin vai ei. Jos päätät, että on aika avata kaapin ovi, avataan. Otetaan vaikka luu kerrallaan ja tutkitaan, miten sitä voi käyttää hyväksesi. Terapeutti on kohdannut satoja luurankoja, eivät sinun salaiset luusi häntä paljon hetkauta.

4

Neljäs harhaluulo: "Hypnoosi parantaa." Ei hypnoosi paranna, kuten ei paranna kirurgin veitsikään. Hypnoosi ja veitsi ovat vain apuvälineitä. Jos panet veitsen vatsalle, ei veitsi poista sappikiviäsi. Tarvitaan kirurgi ja hänen kymmenessä vuodessa hankittu tietotaitonsa ennen kuin sappikivesi kilahtavat kuppiin. Samoin on hypnoosin laita. Tarvitaan laaja tietotaito eri vaivojen ja ihmisen sielunelämän välisistä kytkennöistä. Vasta sitten hypnoosi on tehokas apuväline paranemiselle.

Vain yhdessä asiassa pelkkä hypnoosi parantaa. Hypnoosissa olet miellyttävässä ja syvässä rauhan tilassa. Osa tästä rauhasta jää sinuun. Kerran kokemasi syvä rauha on kuin majakka, jota kohti sinun on myöhemmin helppo suunnistaa omissa rentoutusharjoituksissasi.

5

Viides harhaluulo: "On ihmisen heikkoutta, jos hänet voi vaivuttaa hypnoosiin." Täysin perätön väite. Vaipumiskyky on yksilöllinen lahja. Kuten on absoluuttinen sävelkorva tai taipumus juosta muita nopeammin. Jokainen mieleltään terve ihminen omaa kyvyn vaipua hypnoosiin. Toinen enemmän, toinen vähemmän. Ja tätäkin kykyä voi kehittää.

Olen nähnyt monen lääkärin, professorin, upseerin ja suuren yrityksen johtajan vaipuvan hypnoosiin. Eivätkä he todellakaan vaipuneet heikkouttaan. Pikemminkin he olivat vahvoja, uskaltautuivat tutkimaan omaa olemustaan avoimin mielin.

Entäpä millainen on henkilö, joka osaa ohjata itsensä hypnoosiin? Silloin ohjeiden antaja ja ohjattava on sama. Kumpi mahtaa olla heikko?