Etsivä löytää - löytäjä paranee

Koettelemusterapia

Etsivä löytää - löytäjä paranee.

Koettelemusterapia

Terapian englanninkielinen nimi on Ordeal Therapy. Ordeal tarkoittaa koettelemusta tai tulikoetta. Koettelemusta käytetään terapiassa hyvin harkiten, useimmiten silloin, kun potilas tai hänen vaivansa ei näytä syystä tai toisesta reagoivan perinteisiin hoitomenetelmiin. Silloin potilaalle voi esitellä 'viimeisenä vaihtoehtona' koettelemusta, 'kaikkein voimakkainta parannuskeinoa'. Ehtoihin kuuluu, että suunnittelen hänen ominaisuuksiensa ja vaivansa pohjalta tehtävän, jonka hän sitoutuu suorittamaan. Jotta koettelemus olisi täydellinen, hän saa kuulla tehtävän vasta sitten kun hän on lupautunut toimimaan annetun tehtävän mukaisesti. Hän siis ensin lupaa ja vasta sitten hänelle selviää, mitä tuli luvatuksi. Häntä kuitenkin lohduttaa tieto, että tehtävää suorittaessaan hän ei joudu nolaamaan itseään julkisesti. Jo sillä hetkellä, kun potilas päättää antaa lupauksen, hän alkaa järjestää sisimpäänsä uudella tavalla.

Koettelemus suunnitellaan sellaiseksi, että käy niin tai näin potilas voittaa joka tapauksessa. Hän joko pääsee vaivastaan tai tehtävää suorittaessaan hyötyy jollakin muulla tavalla. Esimerkkitapaus valottaa koettelemuksen muita puolia.

HH, keski-ikäinen mies, tuli hoitoon unettomuuden takia. Tyypillinen tapaus: huolet mielessä ennen nukahtamista, huolet mielessä toistuvien heräämisten aikana, huolet mielessä pitkin päivää, kun haaveilee nukkumisesta. Hän oli kuullut hyvää palautetta koettelemushoidon läpi käyneeltä tutultaan ja vaati nyt, että hänenkin on päästävä suoraan 'kaikkein tehokkaimpaan hoitoon'. Muuten hänen päänsä kohta halkeaa.

Seuraavana päivänä hän tuli vastaanottamaan tehtävää. Hän tiesi, että tehtävä annetaan vain sellaisille, joiden sana pitää, joiden lupaukseen voi luottaa. Hän kuuli, että koska hän halusi tuloksia hyvin nopeasti, hänelle määrättiin kauhistumisaikaa vain yksi viikko. Tämä tarkoittaa sitä, että kuultuaan tehtävän hänellä on viikko aikaa odottaa lupauksen voimaanastumista.

Tehtävä kuului: "Ensi viikon torstaista lähtien menet nukkumaan sopimaamme aikaan. Jos tunnin kuluttua et ole nukahtanut, nouset ylös ja lähdet kaivamaan takapihan nurmikkoon sovittujen mittojen mukaista ojaa. Kaivat puolitoista tuntia. Jos sen jälkeen et ole tunnissa nukahtanut, lähdet kaivamaan toiset puolitoista tuntia. Sen jälkeen saat viettää loppuyön miten tahdot. Jos nukahdat illalla ajoissa, mutta heräät kesken yön, sinun ei tarvitse lähteä kaivamaan, mikäli nukahdat puolessa tunnissa uudestaan. Tehtävä jatkuu läpi kesän, niin kauan kun maa on roudaton."

Onnistuneen tehtävänsuunnittelun jälkeen useimmat pääsevät eroon vaivastaan jo kauhistumisaikana. Myös HH:n alitajunta alkoi järjestellä ajatuksia hänen edukseen. Huolet alkoivat työntyä taka-alalle nukahtamisen aikoihin. Tuntui vastenmieliseltä ajatukselta turmella hieno nurmikko tai täyttää oja, kun sen oli juuri saanut kaivetuksi. Sadettakin olivat yöksi luvanneet.

Niin sitkeästi HH oli tottunut tapaansa hautoa huoliaan yön hetkinä, että kahtena yönä hän kävi kaivamassa. Kiroili ja kaivoi, manasi minua ja kaivoi. Sekä tajunta että alitajunta havaitsivat kuitenkin nopeasti, että on paljon parempi mennä pohdinnoitta nukkumaan kuin lähteä kaivamaan. Ei kaivanut enää kolmantena yönä, eikä koko kesänä. Nukkui.

HH:n lihaskunto oli heikko. Huomasin sen heti, kun hän tuli hoitoon. Juuri siksi valitsin hänen tehtäväänsä liikunnallisen sivuvaikutuksen. Se tepsi. Kaivaessaan hän huomasi kurjan kuntonsa, alkoi harrastaa vuosien tauon jälkeen liikuntaa. Liikkuminen auttoi vahvistamaan positiivista kierrettä: liikkuu paljon, terve väsymys, nukuttaa, nukkuu paremmin, päivällä virkeä, virkeänä helpompi lähteä lenkille.

Voit lukea lisää unettomuuden hoidosta Yhdistelmähoito -sivulta.